Oldeouwer, prachtige woonboerderij op 3,5 ha grond (verkocht)

Omschrijving
Te koop:  een net en goed onderhouden voormalig melkveebedrijf op een schitterende locatie nabij het Tjeukemeer.  Het locatie bestaat uit een riante moderne bedrijfswoning,  een ligboxenstal uit 2016/2017, een oude ligboxenstal uit 1979 en een aantal verouderde bergingen en schuren. Er is naast het agrarisch erf (ca 7.730 m2) circa 2,7 hectare landbouwgrond aanwezig.

Omgeving
De boerderij ligt in het zuiden van de Provincie Friesland, in het agrarische buitengebied van het dorp Oldeouwer wat ligt in de gemeente De Fryske Marren. Oldeouwer ligt ten zuiden van Joure, aan de noordelijke rand van het Tjeukemeer. Aan de westelijke kant loopt de Scharsterrijn en door het dorpsgebied loopt de Molensloot. Het dorp vormt samen met Ouwster-Nijega en Ouwsterhaule een drielingdorp, dat ook wel Ouwster Trijega (Fries: Ouster Trijegeaën) wordt genoemd. In 2021 telde het dorp 80 inwoners. Een echte dorpskern heeft Oldeouwer niet meer.

Alle voorzieningen van Joure en Heerenveen bevinden zich op korte rijafstand. De woning is logistiek gezien gunstig gelegen in het zuiden van de provincie Friesland. De rijkswegen A6, A7 en A32 bereikt u binnen tien minuten, waardoor ook de randstad goed aan te rijden is.

Woongedeelte
De woonboerderij is in 2006 (na een brand van de oude boerderij) nieuw gebouwd. De woning heeft een woonoppervlakte van circa 220 m2 en is opgetrokken uit spouwmuren. De woning heeft kunststof kozijnen. De benedenverdieping heeft een betonnen vloer. De overige vloeren zijn van hout, behalve de badkamers.  De geïsoleerde kap (unidekplaten) is bedekt met pannen. De woning heeft een inhoud van circa 1.022 m3  . De indeling is als volgt:

Begane grond:
Hal, washok, toilet, bijkeuken, berging, woonkeuken (ca 35 m2)  met diverse inbouwapparatuur,  kantoor, woonkamer (ca 28 m2) en kelder.

Bovenverdieping:
Overloop met 5 slaapkamers en 2 badkamers met toilet waarvan 1 met 6 persoons sauna. Dan is er nog een zolder/vliering welke middels een vaste trap bereikbaar is.

De gehele woning wordt verwarmd middels centrale verwarming (HR-combi 2019) waarbij de benedenverdieping en de badkamers vloerverwarming hebben. Daarnaast staat er een palletkachel in de woonkamer. De overige ruimten worden verwarmd middels radiatoren. De gehele woning is geïsoleerd en de woning is voorzien van isolerende beglazing en kunststof kozijnen. De woning is aangesloten op de gemeentelijke riolering en er is glasvezel aangelegd. Ook is er een waterontharder aanwezig en vernieuwde buitenverlichting.

Bedrijfsgebouwen

Ligboxenstallen

Nieuwe ligboxenstal
Dit betreft een 1+1 rijïge stal met rooster vloer welke in 2017 in gebruik is genomen. De stal meet circa 33,60 bij 16,71 meter. Het spantwerk bestaat uit stalen spanten. De gevels en zijmuren zijn opgetrokken uit een prefabbetonelementen met sierstrip. De topgevels zijn van damwand. De zijgevels bestaan grotendeels uit ventilatiedoek welke  met de hand wordt bedient. De stal heeft een nokhoogte van circa 6 meter en de goothoogte is circa 2,70 meter. De stal heeft circa 58 GVE-boxen (R-boxen met rubberen matten).  Het dak is bedekt met sandwichpanelen. De ventilatie geschiedt door middel van een opening van de nok en ventilatiedoek in de zijgevel. Er is in totaal circa 250 m3 mestopslag bij deze stal. De stal is gebouwd op de vernieuwde fundering van de voorgaande stal.

Er werd gemolken met een melkrobot uit 2008 welke steeds is ge-update. Er is een eigen melktank met een capaciteit van 6.000 kg. met voorkoeler. Daarnaast is er een technische ruimte aanwezig. Drinkwater wordt verkregen middels bronwater (stal) met ionenwisselaar (incl. contract).

Oude ligboxenstal
De van origine in 1979 gebouwd stal heeft momenteel nog 19 boxen en een aantal strohokken.  De stal meet circa 15 bij 22,5 meter. Het spantwerk bestaat uit ijzeren spanten en houten gordingen. De muren zijn opgetrokken uit halfsteensmuren en de topgevels zijn van damwand. De stal heeft een nokhoogte circa 5 meter en de goothoogte is circa 2,10.   Het dak is bedekt met asbestgolfplaten. Er is in totaal circa 150 m3 mestopslag bij deze stal. Momenteel wordt de stal gebruikt voor het jongvee en voor de droge koeien.

Overige opstallen
Op het erf staan nog een paar schuurtjes en bergingen. De staat en onderhoud van deze gebouwen is matig.

Voer- en kunstmestopslag
Er zijn 3 sleufsilo’s aanwezig.

  • Een van 8 * 22 meter.
  • Twee van 8 * 19 * 1 meter.
  • Een sleufsilo van 6 * 14 * 1 meter (vaste mest).
  • Daarnaast zijn er 3 voersilo’s met een capaciteit van 10, 8 en 6 ton en een kunstmestsilo met een capaciteit van 10 ton.

Mestsilo en mestzak
Op het erf staat een betonnen mestsilo met een capaciteit van 600 m3 en een mestzak met een capaciteit van 300 m3.

Landerijen
De cultuurgrond ligt achter en naast de boerderij. De huiskavel incl. erf bedraagt 3.50.51 hectare. De grond bestaat uit goede en vruchtbare zandgrond met een ruim voldoende teelaarde en een goede ontwatering.  De kavel is gedraineerd (om de 10 meter).

Bestemmingsplan
Volgens het vigerend bestemmingsplan heeft het bedrijf een agrarische bestemming  (“agrarische”).  Geadviseerd wordt om als koper zelf ook het bestemmingsplan in te zien.

Milieuvergunningen
Op 17-12-1991 is een milieu melding in het kader van het Besluit melkrundveehouderijen ingediend voor het houden van 62 melk- en kalfkoeien (A1.100.1) en 42 st. jongvee (A3). Op 7 juni 2016 is een melding activiteitenbesluit gedaan voor het wijzigingen van de bovenbouw van de bestaande ligboxenstal.

NB-vergunning
Er is op 19 augustus 2016 een NB-vergunning afgegeven voor het houden van 75 melkkoeien  en 16 stuks jongvee.

Overig

  • Tussen de stallen loopt een duiker (voormalige tochtsloot). Hier mag niet op gebouwd worden. Wel mogen er betonplaten op worden gelegd.
  • Verkoper behoudt zich het recht op uitsplitsing van de koopsom voor.
  • Verkoper zal een ouderdomsclausule en asbestclausule opnemen in de akte van levering.
  • Wat betref het energielabel is er bij de aanvraag een label A uitgekomen.

Gecertificeerd makelaar en taxateur