Scharsterbrug, net melkveebedrijf op ruim 46 ha grond (verkocht)

Omschrijving
Het betreft een goed onderhouden melkveebedrijf gelegen aan de doorgaande weg in Scharsterbrug.  Het bedrijf bestaat uit een nette bedrijfswoning met doorgang naar de schuur en een ligboxenstal uit 1979 (verlengd in 1991). Er is naast het agrarisch erf (ca 7.000 m2) ruim 45,6 hectare grond aanwezig. De grond ligt zowel achter als voor de boerderij en is via het erf of de openbare weg bereikbaar.

Omgeving
Het bedrijf ligt in het zuiden van Friesland, in het dorp Scharsterbrug wat ligt in de gemeente De Fryske Marren. Scharsterbrug is een levendig dorp met een rijk verenigingsleven. Het gebied kent een agrarisch en zomers een toeristisch karakter. Het bedrijf ligt op circa 2 kilo­meter van Joure waar u terecht kunt voor allerlei boodschappen en voorzieningen.

Woning
De woning (1960) heeft een woonoppervlakte van circa 120 m2 en is opgetrokken uit spouwmuren (leeg). De woning heeft houten kozijnen (1 kunststof). Zowel de beneden vloer als de 1e verdiepingsvloer is van beton. De vloer van de zolder is van hout.  De geïsoleerde kap (unidekplaten, 2001) is bedekt met pannen.

De woning heeft een inhoud van circa 450 m3 . De indeling is als volgt:

Begane grond:
Hal, woonkamer (ca 27 m2), woonkeuken (ca 15 m2), keuken, kelder, bijkeuken, toilet en doorgang naar de schuur.

Bovenverdieping:
Overloop met 4 slaapkamers, douche en toilet.

Zolder:
Bereikbaar middels een vlizotrap en ingericht als slaapkamer met 2 Velux ramen.

De gehele woning wordt verwarmd middels centrale verwarming (HR-combi 2009). De  ruimten worden verwarmd middels radiatoren. De woning is grotendeels voorzien van isolerende beglazing. Het bedrijf is aangesloten op de gemeentelijke riolering en er is glasvezel aanwezig.

Bedrijfsgebouwen 

Voormalig traditionele bedrijfsgedeelte
De verbouwde schuur (van origine 1850 en in 1994 gerenoveerd) is in gebruik als opslag/machineberging, tanklokaal met elektrische boiler, jongveestal (nuka’s) en als autogarage. Ook staat de dieselolietank (1.200 liter) in de schuur. De vloer bestaat deels uit beton en deels van stenen. Het geheel is opgetrokken uit steens muren en het dak wordt gedragen door ijzeren spanten. Het dak is in 2021 vernieuwd en bedekt met golfplaten. 

Ligboxenstal
Dit betreft een 2+1 rijïge stal met rooster vloer die van origine in 1979 is gebouwd en in 1991 is verlengd. In de loop der jaren is de inventaris vernieuwd.  De stal meet circa 49 bij 20 meter. Het spantwerk bestaat uit houten gelijmde spanten. De zijmuren zijn opgetrokken uit halfsteensmuren met ventilatiedoek. De gevels zijn opgetrokken uit spouwmuren met damwand topgevels. De stal heeft een nokhoogte circa 6,5 meter en de goothoogte is circa 2,5 meter. De stal heeft circa 100 GVE-boxen en 34 jongvee boxen (zwevend- en R-boxen).  Het dak is bedekt met sandwichpanelen. De ventilatie geschiedt door middel van een opening van de nok (tafelnok) en ventilatiedoek in de zijgevel welke handmatig kunnen worden bediend. Er is in totaal circa 1.350 m3 mestopslag onder deze stal. Er is een roosterschuif aanwezig en een rondpompsysteem voor het drinkwater. In de stal staan nog 3 krachtvoerstations

De melkstal bestaat uit een 2 maal 6 visgraat van DeLaval met automatische afname en  melkflessen. Er is een eigen melktank met een capaciteit van 8.000 kg. met voorkoeler(2021). Ook de koeling van de tank is van 2021. Daarnaast is er een technische ruimte aanwezig. Drinkwater wordt verkregen middels leidingwater.

Voer- en kunstmestopslag
Er zijn 2 sleufsilo’s en een betonplaat aanwezig.

  • Betonplaat van circa 20 * 50 meter.
  • Twee sleufsilo’s van circa 6,5 * 30 * 1,2 meter.

Daarnaast zijn er 2 voersilo’s met een capaciteit van 10 en 8 ton en een kunstmestsilo met een capaciteit van 10 ton.

Landerijen
Achter de boerderij ligt circa 26.70.40 hectare groot (inclusief circa 7.000 m2 erf en ondergrond). De ontsluiting is via het erf. Voor de boerderij ligt 19.64.30 hectare prima zandgrond welke is ontsloten vanaf de openbare weg waarbij er een recht van pad is over perceel 102 (eigendom fabriek). Volgens de bodemkaarten bestaat een gedeelte van de grond uit veengrond. In de praktijk betreft het voornamelijk goede en vruchtbare zandgrond met een ruim voldoende teelaarde en een goede ontwatering. Plaatselijk komt er (vanaf circa 30 centimeter) een veenlaag voor. De overwegend grote kavels zijn goed bewerkbaar. Alle grond is gedraineerd (om de 8 meter). Op perceel 99 en 101 ligt een zeer degelijk betonpad van 3,25 meter breed. Alle percelen achter de boerderij zijn bereikbaar via een eigen betonpad.

De percelen achter de A6 zijn bereikbaar via een doorgang onder de brug door. Deze doorgang is 2,5 meter hoog waardoor het alleen bereikbaar is met aangepaste machines. In de praktijk wordt er ook wel gebruik gemaakt van het pad bij de vuilstort langs (in overleg met Wietsma). Hier is echter geen erfdienstbaarheid voor geregeld.

Erfdienstbaarheden
Volgens opdrachtgevers zijn er een aantal erfdienstbaarheden. Zo is er een recht van overpad over perceel 102, 129 (oversteek), 71 en 89. Dit zijn heersende erfdienstbaarheden t.b.v. de kavels voor de boerderij. Wat betreft de kavels achter de boerderij is er een recht van overpad over nummer 196, 198 en 200 (is openbare weg). De staat (brugwachter) heeft recht van pad over perceel 176 om bij de brug te kunnen komen. Er is een lijdende erfdienstbaarheid over het betonpad van percelen 101 en 99 om bij de woning (71) te komen.

Er is een schouwpad t.b.v. het waterschap en er zijn een aantal opstalrechten.

Opstalrechten
Ten behoeve van percelen 241, 244 en 245 is een opstalrecht gevestigd t.b.v. De Vries Vuilstort Ouwsterhaule B.V. De opstalrechten op percelen 99, 101 en 157 zijn voor zover bekend t.b.v. een gasleiding, waterleiding, telefoon en glasvezel.

NB-vergunning
Er is op 17 februari 2017 een NB-vergunning (onder de PAS) afgegeven voor het houden van 90 melkkoeien  en 50 stuks jongvee.

Gecertificeerd makelaar en taxateur