Terwispel, schitterend gelegen woonboerderij (verkocht)

Omschrijving
Het betreft een goed onderhouden (voormalig) melkveebedrijf, wat eventueel ook geschikt is voor meerdere doeleinden (bijvoorbeeld hobbymatig houden van vee, woon/werken etc.)  gelegen op een prachtige locatie nabij de bebouwde kom van Terwispel.  De woonboerderij bestaat uit een ruime nette woning (734 m3) met doorgang naar de ligboxenstal. Daarnaast is er een voormalige jongveestal, 2 machinebergingen, een mestsilo en een garage. Achter, naast en voor de boerderij liggen percelen grond die in overleg kunnen worden gekocht.

Omgeving
Het bedrijf ligt redelijk centraal in Friesland, in het buitengebied van het dorp Terwispel wat ligt in de gemeente Opsterland. Terwispel is een klein dorp met een levendig verenigingsleven (o.a. voetbal, toneel, biljarten, jeugd etc.). Daarnaast is er een openbare basisschool, een hervormde kerk en een dorpshuis. Het gebied kent een agrarisch karakter. Het bedrijf ligt op circa 2 kilometer (over de weg) van Gorredijk waar u terecht kunt voor allerlei boodschappen en voorzieningen. Drachten en Heerenveen liggen op circa 15 autominuten.

Kadastrale gegevens
Kadastrale gemeente Gorredijk, sectie E, nummer 406 deels, groot circa 1,25 hectare.

Woongedeelte
De oorspronkelijke woning (voorhuis) is omstreeks 1900 gebouwd. In 1974 is er een aanbouw geweest en in 2005 is er nog een bijkeuken bijgebouwd. Het oorspronkelijke voorhuis heeft nog authentieke elementen. De woning heeft een woonoppervlakte van circa 182 m2 en is opgetrokken uit steens muur (voorhuis) en uit geïsoleerde spouwmuren en een geïsoleerde vloer. De woning heeft houtenkozijnen en voorzien van thermopane beglazing. De beneden- en verdiepingsvloer is grotendeels van beton (geïsoleerd) en deels hout (voorhuis). De  woning heeft een geïsoleerde kap en is bedekt met pannen. De woning heeft een inhoud van circa 734 m3 . De indeling is als volgt:

Begane grond:
Hal, woonkeuken (keukenblok uit 2005) (ca 24 m2)  met diverse inbouwapparatuur (waarvan de vaatwasser van 2020 is), woonkamer (ca 27,5 m2), opkamer (kantoor), trapopgang, kelder, toilet, badkamer, bijkeuken en toegang tot de stal.

Bovenverdieping:
Overloop met 4 slaapkamers (circa 14, 12, 9 en 9 m2) en diverse inbouwkasten.

Bijna de gehele woning wordt verwarmd middels centrale verwarming (HR-combi uit circa 2011) waarbij de benedenverdieping deels vloerverwarming heeft. De overige ruimten worden verwarmd middels radiatoren. Het voorhuis wordt verwarmd middels een gevelkachel (gas). Het boerderij is aangesloten op de gemeentelijke riolering en het glasvezel ligt tot aan de meterkast, maar is niet aangesloten.

Vanuit de woning is het fraai aangelegde terras bereikbaar waarop het grootste gedeelte van de dag de zon schijnt (indien aanwezig).

Garage
Op het erf staat een garage die ook als werkplaats wordt gebruikt. De garage meet circa 5 bij 9 meter en opgetrokken uit halfsteensmuren, betonnen vloer en voorzien van een dak van sandwichpanelen.

Tuinhuis
Op het erf is nog een houten tuinhuis aanwezig.

Bedrijfsgebouwen

Ligboxenstal
Dit betreft een voormalige 2+1 rijïge stal met rooster vloer die van origine in 1974 is gebouwd. In 2015 is er een compleet nieuwe bovenbouw gerealiseerd. De stal meet circa 20 bij 40 meter. Het spantwerk bestaat uit stalen spanten en houten gordingen. De muren zijn opgetrokken uit prefab betonelementen met sierstrip en met windbreekgaas aan de zijkanten. De topgevels zijn van damwand en het dak is bedekt met sandwichpanelen. De stal heeft een nokhoogte circa 6,5 meter en de goothoogte is circa 3 meter.  Er is in totaal circa 300 m3 mestopslag onder deze stal. Drinkwater wordt verkregen middels een hydrofoor. In het tanklokaal staat een boiler (eigendom) van 200 liter.

Jongveestal
Dit betreft een 1+1 stal welke is gebouwd in 2000. De stal meet circa 15,4 bij 13,5 meter. Het spantwerk bestaat uit houten spanten en houten gordingen. De muren zijn  opgetrokken uit betonnen voet met damwand en windbreekgaas. De stal heeft een nokhoogte circa 5 meter en de goothoogte is circa 2,5. Het dak is bedekt met golfplaten. Er is circa 250 m3 mestopslag onder deze stal.

Machineberging (2010)
De machineberging heeft een afmeting van circa 12 x 15 meter. De berging is omkleed met  damwand en heeft stalen spantwerk. Het dak is bedekt met golfplaten. Vloer is van gevlinderd beton. Middels een windbreekgordijn is het mogelijk om de berging te sluiten.

Machineberging (1988)
De machineberging heeft een afmeting van circa 7 x 20 meter. De berging is opgetrokken uit steens muren en heeft houten spantwerk. Het dak is bedekt met asbestgolfplaten. Vloer is van beton. In de berging zit nog een paardenbox.

Mestsilo (2011)
Op het erf staat een betonnen mestsilo met een capaciteit van 1.250 m3. Het dak is recent gekeurd.

Zonnepanelen
Op het dak van de ligboxenstal liggen 40 zonnepanelen uit 2015. Deze hebben een opbrengend vermogen van circa 10.000 kWh.

Landerijen
In overleg is er meer grond bij de boerderij te koop. De grond bestaat grotendeels uit goede en vruchtbare zandgrond met een ruim voldoende teelaarde en een goede ontwatering. De grond is niet gedraineerd.

Bestemmingsplan
Koper wordt geadviseerd om ook zelf het bestemmingsplan te raadplegen.

NB-vergunning/milieuvergunning
Op de locatie is 1.247,6 kg ammoniak vergunt. Deze is in overleg deels beschikbaar en over te nemen.

Bodemverontreiniging
De percelen zijn voor zover bekend niet meer vervuild dan het agrarisch gebruik met zich heeft meegebracht, voor zover bij verkoper bekend.

Overig

  • Indien koper de grond naast de oprit niet koopt, dan wordt er een recht van overpad gevestigd om de betreffende grond te kunnen bereiken.
  • Stalinrichting, silo’s, dieselolietank, sleufsilo’s en autobanden worden nog door verkoper verwijderd.
  • Kosten voor kadastrale uitmeting zijn voor verkoper.
  • De boerderij ligt niet binnen de 250 m. zone van de EHS of in een verbindingszone.
  • Het bedrijf en de landerijen liggen niet in een begrensd natuurgebied of beheersgebied.
  • Bij extreem nat weer loopt er wel eens water de kelder in.
  • Verkoper zal een ouderdomsclausule en asbestclausule opnemen in de akte van levering. In overleg met verkoper is het bespreekbaar om het asbestdak te saneren.
  • Wat betref het energielabel is er bij de aanvraag een label C uitgekomen.
  • Inruil van uw woning/boerderij is bespreekbaar.

Gecertificeerd makelaar en taxateur